Alles over Zweden

Alles over Zweden

Zweden is het land bij uitstek waar het in ieder seizoen van het jaar genieten is. Zweden heeft een rijke historie, prachtige natuur en een aantrekkelijke aanbod van gezellige en historische plaatsen om te bezoeken.  Välkommen till Sverige!

Zweden: Officieel het Koninkrijk Zweden (Zweeds: Konungariket Sverige)  is een land in Scandinavië in Noord-Europa. Het wordt omringd door Noorwegen in het westen en noorden, Finland in het noordoosten, de Botnische Golf in het oosten, de Oostzee in het zuidoosten en het zuiden en het Skagerrak en het Kattegat in het zuidwesten. In de Oostzee liggen de eilanden Öland en Gotland die ook tot Zweden behoren. De hoofdstad van Zweden is Stockholm.

Zweden heeft een oppervlakte van 450.295 km² en 9.723.809 (2014) inwoners. Met een bevolkingsdichtheid van 21,6/km² (2014) is Zweden het op vier na dunstbevolkte land in Europa (na Noorwegen, Finland, Kazachstan en IJsland). Met 82% vormen de Zweden de grootste bevolkingsgroep van het land. De staat Zweden is ontstaan in de Middeleeuwen en groeide in de Vroegmoderne Tijd uit tot grootmacht, die onder meer delen van de tegenwoordige Baltische staten, Finland en het Heilige Roomse Rijk omvatte. In de 18e, 19e en aan het begin van de 20e eeuw werd echter veel gebied verloren. Sinds 1814, toen het land Noorwegen annexeerde en hiermee vervolgens bijna een eeuw lang een personele unie vormde, is Zweden niet meer in oorlog geweest.

Het huidige Zweden is een constitutionele monarchie en een van de rijkste, welvarendste en meest ontwikkelde landen ter wereld. Zweden staat zevende in de Index van de menselijke ontwikkeling van de Verenigde Naties en eindigde in 2008 als eerste in de democratie-index van het blad The Economist. Zweden is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie. Het valt wel buiten de eurozone, het betaalmiddel is de Zweedse kroon. Zweden heeft twee volksliederen: een burgerlijk volkslied (Du gamla, Du fria) en een koninklijk volkslied (Ur svenska hjärtans djup en gång). Zweden is het grootste land van Scandinavië; het is 11 keer zo groot als Nederland en 15 keer zo groot als België.

Het land is voor het grootste deel bedekt met uitgestrekte naaldbossen, met name in het noordelijk deel van het land. Het zuidelijk en oostelijk deel is vlak tot glooiend, waarbij de binnenlanden die aan Noorwegen grenzen, steeds meer reliëf vertonen en in het Scandinavisch Hoogland overgaan. Het hoogste punt van Zweden is de Kebnekaise met 2114 m. Het land is bezaaid met meren, circa 96.000. De twee grootste liggen in het zuiden: het Vättermeer (Zweeds Vättern) en het Vänermeer (Zweeds Vänern), het grootste meer van Zweden. De langste rivier van Zweden is de Göta älv. Enkele grote eilanden zijn Gotland, Öland, Orust, Hisingen en Värmdön.

Cultureel, geografisch en historisch wordt Zweden opgedeeld in drie landsdelen, welke op hun beurt in 25 zogeheten landschappen zijn onderverdeeld: Norrland, met de landschappen Ångermanland, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lapland, Medelpad, Norrbotten en Västerbotten; Svealand met de landschappen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland en Västmanland. Götaland, met de landschappen Blekinge, Bohuslän, Dalsland, Gotland, Halland,

Natuurlijk Landschap:

Zweden kent nog relatief grote oppervlakten aan ongerept natuurgebied. Deze liggen met name in het noorden van het land en in het berggebied aan de grens met Noorwegen. Bossen bedekken een groot deel van het land, maar het merendeel hiervan is productiebos dat relatief soortenarm is. Het bosgebied in het noorden en de berggebieden bestaat grotendeels uit naaldbossen. Het uiterste noorden gaat over in toendra met schaarse boomgroei. Verder naar het zuiden en richting de Oostzee komt steeds meer gemengd loofbos voor, bestaande uit beuken, eiken, berken en dergelijke. Hier komt de natuur veel overeen met die van West- en Midden-Europa. In de Zweedse natuur komen nog gezonde populaties voor van grote zoogdieren zoals elanden, beren en lynxen. In sommige streken zijn er ook nog wolven en veelvraten, maar die zijn veel zeldzamer.

De natuur wordt in Zweden door de overheid beschermd door middel van natuurreservaten en nationale parken. De natuurreservaten vallen onder de verantwoordelijkheid van het länsbestuur, terwijl de nationale parken een aangelegenheid van de centrale rijksoverheid zijn. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland of Sápmi, het uitgestrekte woongebied van de Saami, die de oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië zijn en die traditioneel rendierhoeders waren. In Noord-Zweden zijn natuurverschijnselen als de middernachtzon en het noorderlicht waarneembaar.

Klimaat:

Zuidwest-Zweden kent een gematigd zeeklimaat dat in oostelijke en noordelijke richting geleidelijk overgaat in een landklimaat. De gemiddelde temperaturen zijn in de zuidelijke helft van Zweden niet of nauwelijks lager dan in Nederland, wel droger. Het najaar zet eerder in en de winter eindigt later  dan in de Benelux gebruikelijk is. Het warme seizoen (mei-september) kent daarentegen veel meer zonneschijn door langere dagen, stabielere temperaturen en een geringe luchtvochtigheid. In de zomer zijn er vaak lange en warme periodes met gemiddelden tussen 25 en 30 graden Celsius. In de hoger gelegen gebieden van het uiterste noorden heerst een poolklimaat met veel sneeuw en regen en vaak extreem lage wintertemperaturen.

Zweden en Nederland

In 2014 vierden Zweden en Nederland 400 jaar diplomatieke betrekkingen en vriendschap. Gedurende heel 2014 vinden zowel in Zweden als in Nederland activiteiten met dit jubileumthema plaats.Zweden en Nederland onderhouden al 400 jaar diplomatieke betrekkingen en nauwe contacten met elkaar. Op 5 april 1614 sloten Zweden en Nederland een verdrag, dat onder andere bepaalde dat de beide landen voortaan ambassadeurs met elkaar zouden uitwisselen. Nederland werd daarmee het eerste land waar Zweden een ambassade vestigde. Behalve de oprichting van permanente vertegenwoordigingen bevatte het verdrag ook afspraken over handel en over hoe de landen elkaar militair zouden ondersteunen. Een andere belangrijke reden voor de nauwe banden waren de economische betrekkingen van de landen. Zweden had zojuist een zware nederlaag tegen Denemarken geleden en zag zich gedwongen om geld te lenen van de Amsterdamse kapitaalmarkt, zodat het strategisch belangrijke fort Älvsborg teruggekocht kon worden van de Denen. Vierhonderd jaar van nauwe samenwerking en vriendschap later is het tijd om daarbij stil te staan!

Op economisch vlak zijn Nederland en Zweden belangrijk voor elkaar. Nederland brengt vooral kantoormachines en telecommunicatietoestellen naar Zweden, wij halen daar papier en auto-onderdelen. Naast deze producten vind je de merken Volvo, H&M en Ikea in Nederland. En, Zweden is de grondlegger van Skype en Spotify. Nederlandse bedrijven die je in Zweden treft zijn ondermeer: Unilever, TNT, Randstad, Philips, Endemol, Mexx en GStar. 

Zweden is niet alleen een ondernemend land, ook een progressief land op het gebied van muziek, design, mode , kunst, literatuur en film. En, een sociaal land; neem bijvoorbeeld het ouderschapsverlof, ouders krijgen 16 maanden verlof om onderling te verdelen. 

En, dan natuurlijk de natuur, de uitgestrektheid en de ruimte maken Zweden een walhalla.

Het weer in Zweden

Zomerse weer in Zweden doet vakantiekeuze veranderen. In zomer 2015 is het wekenlang in Zweden ruim boven de 25 graden C. Dankzij de warme Golfstroom is de temperatuur in Zweden in verhouding tot de breedtegraad buitengewoon mild. De Zweedse zomer is vaak net zo warm als in Nederland en bovendien minder regenachtig. Door het landklimaat is de lucht minder vochtig en daardoor is het gauw aangenaam in de buitenlucht.

VisitSweden kreeg op zijn Facebookbericht dat “het weer jaloersmakend momenteel is in Zweden” de volgende reacties: “En iedereen zich maar afvragen wat ik regelmatig in dat ‘koude’ noorden doe”, “Nog niets geboekt, wilden naar beneden in Europa dit jaar, maar misschien toch maar weer Zweden”, “Stockholm-archipel nu 28 graden! Top!”, “Houden zo aub! We komen eraan!”, “We zijn al twee keer op de Poolcirkel geweest terwijl het daar 26 graden was. In Zweden is het vaak heerlijk weer”, “Juist, daarom wil ik ooit es naar Zweden!!!”, “Vorig jaar al zo'n prachtige zomer hier in Värmland, nu ook weer lekker, veel zwemmen in het meer”. Voor degenen die nog geen vakantieplannen heeft; misschien beleef jij jouw Swedisch moment dit jaar? 

Golfen in Zweden

Met de successen van golflegende Annika Sörenstam en de toonaangevende PGA Tour-spelers Carl Petterson en Henrik Stenson heeft Zweden naam gemaakt als golfland. Deze prestatie is des te opmerkelijker in het licht van de lange Zweedse winters, maar weer niet verbazingwekkend gezien de kwaliteit van de golfbanen in Zweden.

Golf is in opkomst in Zweden! Het land heeft meer dan 300 banen zoals ondermeer de kampioenschapsbanen Kungsängen GC bij Stockholm en Halmstad GC aan de westkust. Gezien de geografie en topografie van Zweden is het land gezegend met golflandschappen: banen uit een ruige kust gehouwen en andere banen die enorme bossen met kronkelende rivieren stroompjes doorsnijden.

Golfen in de Mediterranee van Scandinavie. Voor golfers is Midden en Zuid-Zweden een echt paradijs. Deze streek wordt ook wel de Mediterranee van het noorden genoemd. Met 70 golfbanen is deze regio zonder twijfel een van de beste golfgebieden in Noordwest-Europa. Hier vind je prestigieuze en professionele banen naast gemoedelijke, rustige golfclubs. In Zweden kun je kiezen uit golfbanen in spectaculaire parken, in bossen of aan de ruige kust. Golfbanen die schitterend gelegen zijn en naadloos overgaan in de natuur. De warme golfstroom die door het Kattegat stroomt zorgt voor een mild klimaat die de golfbanen met pijnbomen en cipressen dat Mediterrane karakter geven. De milde temperaturen en zomers de lange dagen maken golfen in Zweden bijzonder aantrekkelijk.

Daarbij is golfen in Zweden erg voordelig in verhouding tot andere golfbestemmingen in Europa en voordeliger dan golfen in Nederland. Zweedse golfbanen staan open voor greenfee gasten en de banen zijn veelal eenvoudig telefonisch of via internet te reserveren.


Contact

Voor meer informatie over onze vakantiewoning, beschikbaarheid of reservering kunt u ons altijd bellen of mailen, u krijgt zo snel mogelijk bericht van ons.


Vakantiehuis Silltal, Zweden
(Talo en Jeanet)
Postbus 6081
9702 HB Groningen 

Mobiel: 0031 (0)6 490 384 82 
Telnr:   0031 (0)50 314 5363 
Email: info@silltal.com 

Contact opnemen

Bel ons via 06 490 384 82 voor meer informatie of maak gebruik van het contactformulier.


nl de